Leraar

                                       wim docent

Zen Centrum Flevoland wordt geleid door Wim de Boer (1952)

Na 10 jaar zen bedrijfscursussen gevolgd te hebben vanuit IBM startte Wim introductiecursussen daarbij opgeleid door Rients Ritskes, (oprichter en hoofddocent van Zen.nl).

Hij nam deel aan vele sesshins(weekretraites) waarbij in stilte getraind werd in meditatie en persoonlijke ontwikkeling. In 2008 reisde hij naar Japan, waar hij een deel van de zogenaamde 88 tempels route op het eiland Shikoku liep, en bezocht in de stad Hiroshima het vredespark met het monument, en het museum, al met al een indrukwekkende ervaring.

Zijdelings bestond er al belangstelling voor yoga, tai-chi en TM. Uiteindelijk vond hij zen het beste passen in zijn levensvisie.

“Ik beschouw zen als een manier om aan jezelf te werken vanuit je geest. Veel mensen werken aan zichzelf door sport en/of fitness, wat uitstekend is en werkt om lichaam en geest te onderhouden. Zen gaat nog een paar stappen verder door ook in de onderlagen van het onbewuste orde op zaken te stellen. Je wordt niet meteen een Dalai Lama, zoals je ook niet meteen Tarzan wordt door een poosje te sporten. Maar zen werkt wel meteen vanaf het eerste begin, zoals vele cursisten ook opmerken al binnen enkele weken. Ik zie zen niet als een religie, hoewel sommige mensen dat wel zo beschouwen. Wel heb ik gezien hoe zen beïnvloed wordt door de diverse culturen waar het door de tijden heen heeft gereisd, mede door mijn Japanreis waar ik kennismaakte met de Japanse cultuur. Ook de Nederlandse ‘nuchtere’ cultuur zorgt voor veranderingen en dat is maar goed ook. Mijn focus ligt bij de meest fundamentele vorm van het zenboeddhisme, en dat past op een A4-tje.”

Wim heeft na enkele banen in de bouw, het auto monteurs en schade herstel vak de MTS opleiding werktuigbouw gedaan en vervolgens 31 jaar bij IBM gewerkt in diverse technische en logistieke functies waarbij het werkgebied zich uitstrekte tot Europa, Midden Oosten en Afrika. Ook nam hij zitting in diverse functies van onderneming raden.